Hydrauliek is in de moderne techniek niet meer weg te denken. Het is een slimme aandrijf-, besturings- en regeltechniek, die in haast alle sectoren wordt gebruikt. Van landbouw en voertuigtechniek tot Offshore. Maar wat is hydrauliek eigenlijk? Simpel gezegd: het overbrengen en onder controle houden van krachten en bewegingen met behulp van vloeistoffen onder hoge druk.

Het principe van hydrauliek is niet nieuw. De Grieken gebruikten al een zuigerpomp in het jaar 200 voor Christus. Van recentere datum is de hydraulische pomp die eind van de 18e eeuw in Londen werd gebouwd. Sindsdien is hydrauliek een veel gebruikt aandrijfsysteem.

De werking van een hydraulisch aandrijfsysteem is slim in zijn eenvoud. Het gaat eigenlijk altijd om een simpel pomp-motorsysteem. De hydropomp wordt aangedreven door een elektromotor of verbrandingsmotor. Die hydropomp zet de mechanische energie om in hydraulische energie. Deze energie wordt onder hoge druk via hydrauliek leidingen en slangen naar een hydromotor gebracht, die het weer omzet in mechanische energie. Zo wordt een werktuig aangedreven. De hydraulische vloeistof, meestal olie, stroomt drukloos terug naar een reservoir.
Grondbeginsel van deze werking is de wet van Pascal. Die luidt: een druk die wordt uitgeoefend op een vloeistof die zich in een geheel gevuld en gesloten vat bevindt, zal zich onverminderd in alle richtingen voortplanten.

Stel uw vraag

Heeft u vragen of opmerkingen over uw Hydrauliek, vraag het aan Powerflex-fhp

[contact-form-7 404 "Not Found"]