Om een hydraulisch systeem optimaal te laten functioneren is de keuze van de juiste hydraulische vloeistof heel belangrijk. Deze vloeistof zorgt namelijk voor het transport van energie.

Andere taken van de hydraulische vloeistof zijn: smering van bewegende delen zoals plunjers, kleppen en lagers en corrosiebescherming van de metaaloppervlakten. De vloeistof zorgt ook voor het afvoeren van verontreinigingen zoals slijtagedeeltjes, water en lucht en voor het afvoeren van de warmte die ontstaat door lek-, smoor- en wrijvingsverliezen. Kortom, de hydraulische vloeistof is cruciaal voor uw installatie.

Vloeibaarheid
Elke vloeistof heeft een andere viscositeit, ofwel vloeibaarheid. Water heeft bijvoorbeeld een lage viscositeit, een stroperige olie juist een hoge. We drukken dat uit in ISO VG (Viscosity Grade). Dit getal geeft de kinetische viscositeit ‘v’ van een vloeistof bij 40 graden Celsius in mm2/s. In de praktijk wordt ook de eenheid centi-Stokes nog veel gebruikt. 1 cSt = 1 mm2/s.
De juiste vloeibaarheid zorgt voor een goede werking van uw hydraulische installatie. Een te dunne olie verkort de levensduur van de componenten omdat er geen optimale smeerfilm kan worden opgebouwd en lekverliezen toenemen. Te dikke olie zorgt voor cavitatie, vermindering van de reactiesnelheid van de besturingscomponenten en veroorzaakt stromingsverliezen. De optimale viscositeit in de hydrauliek ligt tussen 13 en 36 mm2/s.

Stel uw vraag

Heeft u vragen of opmerkingen over uw Hydrauliek, vraag het aan Powerflex-fhp

[contact-form-7 404 "Not Found"]