Van tijd tot tijd zult u uw hydraulische systeem moeten reinigen. De beste manier om componenten en leidingen te reinigen is met een spoelsysteem. Een spoelunit perst schone, gefilterde olie met hoge snelheid door de componenten tot de juiste reinheidsklasse is bereikt. Voor slangen gebruikt u een kleine spoelunit.

Wat het lastig maakt om te beoordelen of uw systeem voldoende schoon is, is dat u dit niet met het blote oog kunt zien. Zonder hulpmiddelen kunnen we immers geen microscopisch vuil waarnemen en kunt u de reinheid van de slang niet beoordelen. Een praktische controlemethode is de schudtest. Een slang wordt half gevuld met een op aardolie gebaseerd oplosmiddel (gebruik nooit benzine). Vervolgens wordt de slang afgedopt en op en neer bewogen. De vuildeeltjes vermengen zich met het oplosmiddel en later wordt het geheel gefilterd. Reinheidsklassen vindt u in de ISO 4406 en NAS 1638 reinheidstabellen.

Alternatieven

Het spoelen van slangen verwijdert verontreinigingen op microscopisch niveau, maar het is tijdrovend en er zijn alternatieven. In de richtlijn BFPDA/D8 staat dat een slang na het snijden van twee kanten met perslucht moet worden doorgeblazen, voor u hem afplugt. Dat heeft niet hetzelfde schone resultaat als spoelen, maar het is sneller. In de werkplaats kunt u een reinigingspistool gebruiken. Dit schiet met behulp van perslucht een schuimplastic reinigingsprop door de slang. U kunt de prop maar één keer gebruiken.
Vraag de medewerkers van PowerFlex om advies.

Stel uw vraag

Heeft u vragen of opmerkingen over uw Hydrauliek, vraag het aan Powerflex-fhp

[contact-form-7 404 "Not Found"]